ویژگیهای منحصر به فرد غار چال نخجیر چیست؟
غارها از جاذبههای متحیرکننده و طبیعی ایران هستند، با ما همراه باشید تا بدانیم ویژگیهای منحصر به فرد غار چال نخجیر چیست.
غار چال نخجیر (Chal Nakhjir Cave) از کهن ترین و دیدنی ترین غارهای ایران و حتی جهان است که در دامنه کوه مرتفعی به نام تخت در ۱۱ کیلومتری شمال شرقی شهرستان دلیجان واقع در استان مرکزی آرمیده است. بیش از ۲۰ میلیون سال قدمت و ۶ کیلومتر وسعت (۱ کیلومتر از آن قابل بازدید است) غار چال نخجیر را به جاذبه ای اسرارآمیز و مملو از شگفتی مبدل ساخته است؛ مکانی که دالان های تو در تو و بلورهای کریستالی رنگارنگ آن هر بازدیدکننده ای را به حیرت وا می دارد و تصاویر شگفت انگیزش هر گردشگری را به سفر مجاب می کند.
غار چال نخجیر در کجا قرار دارد
غار نخجیر از غارهای آهکی ایران و جاذبه های گردشگری استان مرکزی است که در سال ۱۳۶۷ در اثر وقوع یک انفجار در نزدیکی دهانهی آن کشف شد. این غار به دلیل قرار داشتن آن در منطقهای به نام «نخجیر» در شمال شرق شهرستان دلیجان به این نام خوانده میشود. چالنخجیر به منطقهای گود گفته میشود که شکارچیان برای اینکه راحتتر شکار کنند، حیوانات را به این منطقه فراری میدادند. این غار به دوره سوم زمینشناسی متعلق است و در سال ۱۳۸۴ خورشیدی توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۱۳۸۱۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پس از پارک خودروی خود در پارکینگ این مکان، باید مسیر سنگ فرش شده ای را که فاصله چندانی با ورودی غار ندارد، طی کنید تا به غار چال نخجیر برسید. به خاطر داشته باشید که پیش از ورود به غار باید کلیه وسایل خود را داخل صندوق امانات قرار دهید. از آنجایی که چال نخجیر از معدود غارهای آهکی زنده کشورمان است و نور فلاش ممکن است آسیب های جبران ناپذیری را به کریستال ها و رسوبات آهکی آن وارد کند، به هیچ وجه نباید از داخل غار عکاسی کرد. در همان بدو ورود به غار، زیبایی های آن برشما نمایان خواهد شد: انواع بلورهای کلسیت، رسوبات آهکی و اسفنج های سفیدرنگی که به زیبایی دیوارها و سقف غار را آذین کرده اند، شما را محو تماشای خود خواهند ساخت.
هر چه به سمت درونی غار به پیش می روید، بر پهنای مسیر شما افزوده می گردد، تا جایی که به بطن غار، بخش عریضی که رسوبات آهکی در هیئت حیواناتی جذاب پیش چشمان شما خودنمایی می کنند، وارد خواهید شد. این اشکال بسیار جذاب که به تندیس های سنگی حیواناتی از قبیل تمساح، عقاب، گوزن، کرگردن و لاک پشت شباهت دارند، در طول سالیان دراز طی فرآیند فرسایش بدست طبیعت که خالقی تواناست، آفریده و در معرض نمایش شما در نمایشگاه دل انگیز طبیعت، غار چال نخجیر گذاشته شده اند.
ویژگیهای غار چال نخجیر
غار چالنخجیر از جاهای دیدنی دلیجان است که در راه دلیجان به نراق، در منطقه چالنخجیر و در دامنه کوه تخت واقع شده است. این غار از غارهای آهکی و زنده جهان است (چنانچه بخشی از غار ترک بردارد ترمیم میشود) که دارای قدمتی برابر با تقریبا ۷۰ میلیون سال است. غار در سال ۱۳۶۷ کشف شده است. حرکت گسل معکوسی در منطقه کاستی واران سبب شکلگیری غار شده است. این غار از غارهای طبقاتی است که از سه طبقه تشکیل شده است. ۹۵ درصد از دیوارههای غار با رسوبات آهکی و بقیه با سنگ پوشش داده شده است. دهانه اصلی غار نخجیر دارای ارتفاع بین ۱۰ تا ۴۰ متر و عرض ۱۰ متر است.
غار چالنخجیر با گذشت ۷۰ میلیون سال کشف شده است که تا قبل از کشف شدن آن هیچ کس آن را ندیده بود. اشکالی داخل غار وجود دارد که حاصل از پدیدههای رسوبی و دولومیتی به وجود آمدهاند که باعث شده این غار از زیباترین غارهای جهان به حساب آید. غار نخجیر از یک شاخه اصلی و چند شاخه فرعی تشکیل شده است که تقریبا ۴ کیلومتر از آن به وسیله افراد محلی و غارنوردان ماهر کشف شده است و عمق آن بنا به پیشبینیها در حدود ۸ تا ۱۰ کیلومتر است. داخل غار دالانها، کریدورها، دهلیزها، حوضچهها و تراسهای بسیار زیبایی به وجود آمده است. همچنین منشورهای بلور «کلسیت» بر اثر عوامل طبیعی در این غار به وجود آمده که بازتاب نور از این منشورها، زیبایی غار را چند برابر کرده است.
از جلوههای زیبا و دیدنی این غار میتوان به اسفنجهای بلورین، منشورها، کلیست و باغهای مرجانی (که با گذشت سالیان سال شکل گرفته)، دالانها و حوضچههای گوناگون اشاره کرد. غار چالنخجیر از تالارهای مختلفی تشکیل شده است که از میان آنها، تالار چهلستون زیباترین تالار غار است که انواع چکیده و چکندههای مختلف و رنگهای خیره کننده و زیبا آن را پوشش داده است. تالارهای دیگر این غار عبارتند از: تالار زیباییها، دریاچه، برزخ، باغ وحش، سفره عروس و چهلچراغ. از میان این تالارها کوچکترینشان ابعاد ۳×۵×۲۰ متر و بزرگترینشان ابعاد ۳۰×۴۰×۱۲۰ متر را دارد.
- یکشنبه ۱۱ دی ۰۱ | ۱۵:۳۱
- ۵۲ بازديد
- ۰ نظر