با ارزش بودن چهار تاقی نیاسر
چهار تاقی یا آتشکده نیاسر از جمله جاهای دیدنی کاشان است با ما همراه باشید بیشتر درباره با ارزش بودن چهار تاقی نیاسر بدانید.
اهمیت چهار تاقی نیاسر
شاید جالب باشد بدانید برای ساخت این بنای تاریخی، اطلاعات نجومی بسیار مهم و زیادی را به کار برده اند و از همین رو آتشکده چهارطاقی نیاسر به تقویم خورشیدی ایران در زمان های گذشته تبدیل شده است. تحقیقات اخترباستان شناسی متعددی صورت پذیرفته که بر اساس آن ها دریافته ایم این بنا همانند دیگر چهارطاقی ها به عنوان یکی از بناهای نجومی و تقویمی شناخته می شود که اتاق اصلی آن، تقویم خورشیدی بوده و در این نوع تقویم ها، بر اساس سایه هایی که بر اثر پرتوهای خورشید در زمان های طلوع و غروب ایجاد می شد زمان را میسنجیدند.
همچنین بر اساس حرکت خورشید در تمام طول سال بنا به لحاظ اندازه طول پایه ها نسبت به اندازه با فاصله میانی پایه ها که باعث می شد زاویه ای منتج ایجا شود و با تابیده شدن نور خورشید در زمان های طلوع و غروب آفتاب باعث می شدند در نقاطی خاص سایه ایجاد شود و همین نقاط زمان های مهمی را توصیف می کردند. تقویم های خورشیدی وظیفه گزارش دادن آیین های باستانی ایران را به عهده داشتند. از آتشکده نیاسر به عنوان سالم ترین چهارطاقی موجود در ایران یاد می شود که برای مسولان مربوطه و علاقه مندان به باستان شناسی از ارزش و جایگاه بسیار بالایی برخوردار است.
آتشکده نیاسر یکی از آثار تاریخی به جا مانده از دوران ساسانی می باشد که در منطقه ای توریستی و در فاصله نزدیکی از چشمه اسکندریه واقع شده و یکی از مهمترین دلایل معروف بودن و شهرت یافتن آن در میان گردشگران به شمار می رود. این بنا یکی از تاریخی ترین و بزرگترین نمونه های چارطاقی کشور می باشد که بخش های زیادی از آن سالم باقی مانده و پلانی ذوزنقه ای شکل با ابعاد حدودی 12 متر مربع دارد. شاید جالب باشد بدانید چارتاقی یا همان چارطاقی درواقع آتشکده هایی هستند که از زمان های بسیار دور به جا مانده اند و این اصطلاحی است که اغلب برای باستان شناسان و سایر افرادی که از کشورهای دیگر برای تحقیقات باستان شناسی و پژوهش های معماری به ایران سفر کرده اند و در میان بناهای تاریخی به سراغ این آتشکده ها می روند.
محل قرارگیری چهار تاقی نیاسر و دسترسی به آن
شهر نیاسر که به عقیده مورخان روستایی باستانی بوده است، از جاهای دیدنی کاشان محسوب میشود و در ۳۵ کیلومتری شمال غربی این شهر در استان اصفهان و در منطقهای کوهستانی در ارتفاعات کرکس قرار دارد. نیاسر بهواسطه وجود چشمهای دائمی و پرآب، از مناطق خوش آب و هوای ایران به شمار میرود. این شهر با توجه به قدمت تاریخی قابلملاحظه، ابنیه تاریخی متعددی را در خود جای داده است که چهارطاقی نیاسر از آن جمله است. این چهارطاقی بخشی از یک آتشکده مربوط به دوره ساسانی است که به دستور اردشیر بابکان (موسس سلسله ساسانی) روی یکی از صخرههای غربی مشرف به شهر ساخته شده است.
طول اضلاع پلان مربع آن، ۱۴ متر است و در ساخت آن از سنگهای موجود در مکان ساخت و گچ استفاده شده است. سنگهای بهکار رفته در بنا، در قسمت پایینی بنا بهشکل طبیعی و در قسمت فوقانی و قوسها مربعشکل هستند. دسترسی به این به چهارطاقی نیاسر با حرکت از سمت شمالغربی شهر کاشان تا فاصله ۳۰ کیلومتری شهر نیاسر امکانپذیر است. این آتشکده بالاتر از چشمه اسکندریه و همین طور در فاصله ۴۰۰ متری غار نیاسر قرار دارد. آدرس: استان اصفهان، شهرستان کاشان، ارتفاعات بخش نیاسر
معماری یک بنای تاریخی ارزشمند
سقف ورودی این بناها نیز به صورت طاق منحنی بوده و گوشواره هایی در قسمت زیر گنبد و در بخش بالای طاق ها وجود دارند. اگر بخواهیم با گوشواره ها در سبک معماری آشنا شویم، باید بگوییم جهت تبدیل مربع به هشت ضلعی در بناها به کار می برند و پس از آن دایره ای جهت ایجاد گنبد که به صورت پیش آمدگی در کنج های داخل بنا دیده می شود. بنای این آتشکده به صورت مربعی و ابعاد 14 متر در 14 متر می باشد که روی سقف آن یک گنبد قرار دارد. آتشکده نیاسر به دستور اردشیر بابکان ساخته شده و تا به امروز آسیب های فراوانی به آن وارد شده، همچنین گنبد این بنا مورد بازسازی قرار گرفته و به صورت گنبدهای اسلامی درآمده است.
همچنین از آنجایی که این بنای تاریخی در جوار چشمه ای قرار داشت که در کنار آن نی هایی می روییدند، برای ساخت آن نیز از مصالحی همچون نی، سنگ و گچ به کار رفته است. نعی سرسرای این بنا دارای عرضی بالغ بر 2 متر بوده که در اطراف گنبد دیده می شود و دیوارهایی بسیار ضخیم برای آن ساخته شده اند که می توان حدس زد معمار این آتشکده در کاشان می زیسته و به دلیل نداشتن چوب، بخش زیرین بنا را به دلیل راحت جا به جا کردن بدین گونه ساخته است. اگر این بنا را از نمای بیرونی آن تماشا کنید، آن را به صورت مکعبی خواهید دید که چهار دهانه درگاهی عریض داشته و بر روی آن حدفاصل بخش زیرین آتشکده نیاسر و گنبد آن می باشد.
- یکشنبه ۱۱ دی ۰۱ | ۱۵:۳۸
- ۵۲ بازديد
- ۰ نظر